MIPS Paardrijhelmen

Wat is MIPS?
MIPS staat voor Multi Directional Impact Protection System. MIPS is een hersenbeschermingssysteem — ontworpen om bescherming aan helmen toe te voegen. Het MIPS Brain Protection System (BPS) bevindt zich in de helm, onder de voering. Voor bepaalde effecten kan de MIPS BPS de schadelijke krachten die naar de hersenen worden overgebracht, verminderen.

Waarom heb ik MIPS nodig?
Blessurestatistieken laten zien dat wanneer je valt en je hoofd stoot, het het meest gebruikelijk is om onder een hoek te vallen, vergeleken met een lineaire val. Door onder een hoek te vallen ontstaat er een rotatiebeweging en de wetenschap heeft aangetoond dat onze hersenen erg gevoelig zijn voor rotatiekrachten. Bij een schuine botsing kunnen deze krachten op uw hersenen worden overgebracht, wat ernstige verwondingen kan veroorzaken. De MIPS BPS kan de draaibeweging verminderen en de kans op hersenbeschadiging verkleinen. Tijdens een schuine botsing kan een roterende beweging spanning op het hersenweefsel veroorzaken, wat kan leiden tot ernstig hersenletsel. Wanneer u een hersenschudding of zelfs ernstigere hersenbeschadiging heeft opgelopen, is een roterende beweging naar de hersenen de meest waarschijnlijke oorzaak. De MIPS BPS zorgt ervoor dat het hoofd in de helm kan bewegen, waardoor de schadelijke rotatiebeweging die anders naar de hersenen wordt overgebracht, kan worden verminderd. Wanneer de rotatiekracht wordt omgeleid, wordt het risico op belasting van het hersenweefsel verminderd. Na het uitvoeren van meer dan 31.000 tests en bovendien gevalideerd en bevestigd door tests door derden, weten we dat de MIPS BPS bescherming biedt bij bepaalde soorten impacts.

Hoe werkt MIPS?
Het MIPS Brain Protection System (BPS) is ontworpen om bescherming te bieden tegen roterende beweging die naar de hersenen wordt overgebracht. Roterende beweging beïnvloedt de hersenen en verhoogt het risico op licht en ernstig hersenletsel. Wanneer geïmplementeerd in een helm, kan de MIPS BPS de rotatiebeweging verminderen door energieën en krachten om te leiden die anders naar de hersenen worden overgebracht. De kern van de MIPS BPS is een laag met lage wrijving die het hoofd in alle richtingen 10-15 mm ten opzichte van de helm laat bewegen, waardoor de rotatiebeweging naar de hersenen wordt verminderd. De MIPS BPS maakt je helm veiliger en geeft extra bescherming.

Een helm met of zonder MIPS?
De afbeelding is gebaseerd op gegevens die zijn verzameld met behulp van sensoren in de dummykoppen van de crashtest. De dummy-kop, die een helm droeg, werd onderworpen aan een schuine impact in een testopstelling in het MIPS-lab in Zweden. De afbeelding toont de belasting van de hersenen door een schuine impact wanneer het dummyhoofd hetzelfde type helm draagt - met en zonder de MIPS BPS. Alle Back on Track-helmen bevatten de MIPS-technologie. EQ3-rijhelmen hebben de beste prijs ontvangen in tests op Folksam's test van rijhelmen voor 2018.